ИСТОРИЯ НА КАМЕНИЦА ФЕН КУПА

“Искаме да изкажем нашите специални благодарности на всички хора, които през годините са подкрепяли Фен Купа и са дарявали част от времето и сърцето си, за да може един аматьорски футболен турнир да се превърне в легенда.”

История на Каменица Фен Купа През 2003 г. „Каменица АД“ организира първия по рода си футболен турнир за аматьори в България. Марка Каменица е официален спонсор на Националния отбор по футбол, който по това време  е силен играч на европейския и световен терен. Идеята се ражда от желанието на марка Каменица да даде възможност на феновете да изживеят пълноценно тръпката от играта, като им даде възможност да играят “като звезди” – на професионално организиран футболен турнир за любители. 

През годините преди това аматьорският футбол се играеше, както най-вероятно си спомняте, най-вече пред блока или в двора на училищата през уикенда. Друга опция бяха парковете, където за въображаеми греди се използваха камъни, дрехи, раници и дори клонки на дръвчета. Каменица променя тези условия завинаги и поставя нови закони в кварталния футбол. През пролетта на 2003 г. в 8 града стартират първите регистрации за аматьорския турнир „Каменица ФЕН Купа“. Условията за провеждане на съревнованията са прости – необходими са 8 приятели и име на отбора, който да премери сили с други футболни ентусиасти през уикенда. Каменица осигурява идеалните условия за провеждането на турнира – големи стадиони с отлични терени с тревна настилка, професионални екипи и съдии. С това Каменица слага край на вечните спорове дали е гол, фаул или аут, а благодарение на футболните екипи никой повече не обърка противника със съотборник.

Каменица се погрижи на стадиона да има допълнителни игри, томболи и награди за тези, които са дошли да подкрепят приятелите си или просто да се насладят на любимата си игра в компанията на любимата бира. Интересът към първото издание на „Каменица ФЕН Купа“ отбелязва в историята участието на 3548 играча, разпределени в 448 отбора. Футболните дербита продължават с пълна пара и през следващите години, като в четвъртото им издание се провеждат във всичките 27 области на България.

Един от големите си успехи отбелязваме през 2010 г., когато Adidas става официален партньор на турнира. През същата година Българският олимпийски комитет също оказва своята подкрепа и олимпийските кръгове застават рамо до рамо с логото на „ФЕН Купа“.

Само година по-късно най-добрите участници в „Каменица ФЕН Купа“, селектирани лично от треньора на века Димитър Пенев, се изправят в звезден мач срещу най-знаменитите момчета на селекционера. Наско Сираков, Трифон Иванов, Петър Хубчев, Емил Кременлиев, Ивайло Андонов, Пламен Николов, Златко Янков и Капитан Йордан Лечков се събират отново на стадиона в град Сливен, за да пресъздадат един от най-паметните дни в българската футболна история заедно с най-изявените играчи от турнира от последните години.

Турнирът „Каменица ФЕН Купа“ става толкова голям, че се превръща в едно от най-разпознаваемите и чакани футболни събития за годината. През 2012 г. „ФЕН Купа“ празнува своите 10 години с мащабно събитие, на което присъстват имена като Стефка Костадинова, Христо Стоичков и Димитър Пенев, а водещ на събитието става един от най-големите звездни фенове на турнира – Ники Кънчев. През същата година официални партньори на “ФЕН Купа” стават още големи брандове като FORD, GLOBUL (TELENOR) и Samsung. В тази юбилейна година участие в турнира“ взимат цели 20 800 фена. Този резултат не остава незабелязан и през 2012 г. „Каменица“ АД получава сертификат от председателя на БОК Стефка Костадинова, удостоверяващ “ФЕН Купа” като най-големият футболен турнир за аматьори в България, със значителен принос към развитието на спорта у нас.

Година по-късно същото признание турнирът получава и от президентът на БФС, Борислав Михайлов. През всичките си издания „Каменица ФЕН Купа“ раздава хиляди награди, купи и медали, а големите шампиони имат привилегията да изживеят наистина вълнуващи  футболни срещи. Част от тях включваха посещение на мачове като ЕЛ Класико, дербита от Висшата лига или на всеизвестния стадион в Рио Де Жанейро „Маракана“. Една от най-запомнящите се награди беше посещението на мач на Барселона, на който кварталните шампиони бяха заведени лично от самия Христо Стоичков. Освен че гледаха на живо победата на Барса с 5:0 над Хетафе, момчетата имаха и възможността да посетят музея на „Камп Ноу“ където благодарение на 

Камата лично се снимаха с Купата на Европейските Шампиони, спечелена от легендарната осмица с Барса през 1992 г.

Това е първата купа сред най-престижните трофеи във витрината на Каталунският клуб. Финалът на преживяването завърши с най-голямата среща в историята на „Каменица ФЕН Купа“ – шампионите гостуваха в тренировъчната база на Барселона, където срещнаха на живо едни от най-големите звезди на клуба –  Алвеш, Меси, Суарес и Иниеста. Гордеем се, че създадохме „Каменица ФЕН Купа“ защото успяхме да запалим хиляди футболни фенове да излязат на терен и да играят с истински плам заради любовта си към спорта, емоцията и мечтите, които сбъдваме заедно. БЛАГОДАРИМ ВИ И НАЗДРАВЕ!

Камата лично се снимаха с Купата на Европейските Шампиони, спечелена от легендарната осмица с Барса през 1992 г.